Повернутися до звичайного режиму

МІНОСВІТИ ЗАТВЕРДИЛО НОВУ КОНЦЕПЦІЮ РОЗВИТКУ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ В УКРАЇНІ

Міністерство освіти і науки розробило і затвердило концепцію розвитку англійської мови в університетах України.
Як повідомили в прес-службі відомства, концепція передбачає організацію мовних курсів і інтенсивів, володіння англійською мовою на рівні не менше В1 стане обов’язковою умовою для вступу, В2— для випуску.
Крім того, частину профільних дисциплін пропонують зробити англомовними і проводити регулярні «скрининги знань», зокрема, ввести обов’язкове ЗНО з іноземної мови після бакалаврату.

Як це буде працювати

З 2023 року всі абітурієнти будуть проходити обов’язковий «скринінговий» тест занглійської мови для визначення рівня.
Якщо рівень вступника нижче В1, це не позбавляє його права брати участь в конкурсі на вступ на вищу освіту в звичайному режимі, але такі абітурієнти до початку навчального року (до 1 вересня або до 1 жовтня) мають пройти мовний інтенсив для досягнення рівня В1.
У міністерстві підкреслюють, що буде забезпечуватися рівний доступ до цього мовного інтенсиву для досягнення рівня В1 (очний і дистанційний).

Що зміниться для вищих навчальних закладів

Для заохочення університетів до викладання і студентів до вивчення англійської мови під час бакалаврату концепція передбачає збільшення годин і зміну змісту мовних дисциплін. Планується, що в подальшому будуть широко використовувати іспити для підтвердження рівня володіння англійської мови на рівні В2.
Серед іншого зазначається, що в середньостроковій перспективі за5−7 років планується замінити випускний іспит обов’язковим стандартизованим єдиним вихідним (кваліфікаційним) іспитом занглійської мови для всіх студентів бакалаврату.
Щоб створити живі стимули для університетів та студентів до підтримки рівня англійської мови на рівні В2, пропонується у студентів магістратури ввести оцінювання англійської мови як компонента єдиного державного кваліфікаційного іспиту для більшості спеціальностей, в режимі «склав/не склав».
Концепція також рекомендує ВНЗ включити оцінювання якості викладання англійської мови окремим пунктом усвоїй системі внутрішнього забезпечення якості освіти закладу.

Кiлькiсть переглядiв: 143